Friday, 27 January 2012

BABE, PLEASE TALK PROPERLY !!

Views
Aku memang jengkel dan menyampah betul bila tengok statement orang yang ada tokok tambah perkataan 'eww' tu. Penat aku nak tafsir kadang2. kalau korang still tak clear lagi apa yang aku tengah amukkan ni, korang boleh baca contoh dia:

 normal vs 'eww'

  1. kita - titew
  2. aku - aqoo
  3. touching - tacink
  4. siapa - sapew
tu baru sikit. cuba korang baca conversation yang macam bangang ni :
WTF : OIt ! HeY NuCk TeNaL NuN AwaCK BolerH ?
Me : Huh ? Ohhh ...
WTF : SoH , AwAck DuCk MaNeRW , UmOXx AwaCK BaPerW ?
Me : seremban , 17 .
WTF : ArE SaL NuN AwACK NhEe SorMBowng SanaRD ?
Me : Huh! =='
WTF : KawO InGaRt KaWo BaGush SanArd KHeeR , BerLaRGark , SormBornG , Bajet Nuck MaRMPoZ GOdIeeYaa PhUii !!
Me : Okay .
*After a few Minute Later =='
WTF : AwAck ToWiEe ArhH , SaiYer MeMaEN JHeeE TaRk BeTOrl TowieE YerHh :)
Me : okay .
WTF : AwaCK YerrH POwNG JUnGUn ArHh SoRMBOwnG NuN TiTTEw .. :(
Me : ( Aperw Bubbee ayartt Koh NiH Arhkoe Tak pUrhamm Larhhh BunckSart ! )
WTF : ape yang awak anta saya tak paham !
Me : Tau pun abistu kAU INGAT AKU PAHAM KEH bende yang KAU ANTA SETAN !

korang bayangkan, macam mana aku nak faham bahasa yang macam tu? aku kalau jumpa je orang yang macam ni, biasanya aku sound dia direct je. one of ayat aku macam ni la :

" kau boleh tak speak proper sikit. aku seriously gila tak faham apa yang kau sampaikan. kau jangan sampai aku carut kat kau.kau ni memang perosak bahasa la!"


sorry to say la kalau ada yang terasa. betul what, bahasa yang nak digunakan tu, biar la proper sikit. korang nak guna short form aku tak pernah halang tapi guna lah yang boleh difahami. aku still boleh terima la kalau kau nak rojak kan bahasa tu macam mana sekalipun but please la jangan guna bahasa macam orang yang tak pernah sekolah tu. even budak tadika pun can spell it right. 

aku: wei, aku menyampah betul la dengan orang yang talk 'rempit' ni !!
       (usually aku panggil bahasa bangang tu bahasa rempit)
kawan: ala kau ni. biar je la dorang. kawan aku kata, kadang2 bahasa macam ni nak express kan kemanjaan 
           dorang tu.
aku: (speechless in a minute) kepala hotak dorang la manja!!

aku memang betul2 serious MENYAMPAH dengan budak yang gunakan bahasa macam ni.
PLEASE la!! TAK MANJA PUN LA WEI AYAT KORANG TU!! lagi MEMENINGKAN KEPALA adalah.

korang yang gunakan ayat2 BODOH tu, tak pernah fikir ke consequence nya?
banyak tau.( bagi aku la)

antaranya :

  • boleh jadi bad habit 
  • orang akan menyampah dengan korang
    (and for sure la kutuk korang gila2 punya la)
  • korang akan diCOP sebagai perosak bahasa
  • silap2 dalam exam, korang boleh terlanjur guna bahasa bangang ni
    (time tu kalau nak menyesal pun dah tak guna lagi
bukan aku je tau yang ANTI dengan bahasa ni. ada ramai lagi yang ANTI. to those yang tak percaya tu, aku boleh bagi prove. ni aku selitkan video ANWAR HADI. dia pun bagi point yang lebih kurang sama macam aku about bahasa BODOH ni.


cukup la sampai sini. nanti aku ulas banyak2, confirm punya la ada yang akan tak puas hati and cakap aku ni EMO tak tentu pasal la.. period 24/7 la.. whatever babe!! but please to all teens out there, I beg you to speak normally and properly. tinggalkan je la bahasa BODOH korang tu. tak MATI pun la !!

PS: sorry bahasa kasar sikit. sebenarnya, aku geram sangat dengan orang yang macam tu. peace yo!!










2 comments:

  1. betol betol betol..saya setuju dengan anda ;)

    ReplyDelete
  2. memang bahase zombi,,haha.. follow sini keyh..

    ReplyDelete

you have a comment for me? booya!!! sila3. jangan malu2.. :D

INI ADALAH HAK MILIK ORIGINAL IEYKA NOOR RAHMAN :D