Wednesday, 29 February 2012

KAU GIGIT AKU, AKU GIGIT KAU BALIK. HAHA :D

Views
Hari ni aku kena paksa dengan ayah aku ikut dia menjala udang dekat Lukut, PD. bukan Lukut kat Perak tu tau. Response aku macam biasa la. tak suka. malas. and aku buat banyak alasan untuk mengelak. last2 aku memang kena heret dengan ayah aku walaupun alasan dah berbakul-bakul aku cadangkan. apa nak buat? nasib badan. haila~

bila sampai dekat lubuk udang tu, aku pelik.udang makan dedak dengan belacan ke? bukan belacan tu diperbuat daripada udang ke? pergh!! dasar makan kaum kerabat sendiri. bila aku tanya ayah, ayah reply macam ni. "udang ni bodoh la!! dah kau jangan nak bising sangat. suara kau tu boleh buat udang2 tu takut." aku sebenarnya tak puas hati dengan jawapan tu. daripada aku kena maki, better aku senyap je.

ayah aku apa lgi, mula la campakkan umpan and tebar jala. pergh!! bila aku tengok bapak aku tarik jala tu naik atas darat, wa kata lu, memang superb!!! bapak gila banyak udang besar nak mampus!! aku pun happy la. ya la dalam family aku, yang gila makan udang aku sorang je. haha. untung3. :D 

kerja aku ialah tolong tarik ayah aku bila dia masuk lumpur and kutip udang2 yang kadang2 macam gila asyik nakterlompat-lompat je. terkejut I bila dia lompat2.haha. tapi memang puas hati la. udang aku dapat memang bayak gila kut. 

okay3. mesti korang pelik kan dengan tittle post aku. tak ada kena mengena. haha. sebenarnya aku nak cerita pasal sotong2 yang tersangkut bersama-sama dengan udang2 tu. 

masa aku tengah busy mengutip udang2 ni untuk dimasukkan ke dalam tong, adla sikit2 anak sotong yang tersangkut. aku punya la excited nak mati bila nampak sotong. lepas tu tak habis2 aku berwirid perkataan bapok tu ulang2. haha. dah la dalam hutan, aku boleh pula main2 suka suki suka hati aku. bila bapak aku bagi "jelingan manja" dekat aku, baru aku berhenti senyap membatukan diri ini. kalau aku tak senyap, memang arwah la aku kena rendam dalam air nanti. aku sayang lagi nyawa aku. huhu.

gila bapak la aku suka main2 dengan sotong ni. sesungut dia geli2 you know. happy aku bila dpat main2 dengan anak2 sotong ini. tapi tiba-tiba one of anak2 sotong ni GIGIT AKU!!. time tu aku terkejut gila and menjerit kuat gila secara spontan. "argh!!!! ayah sotng ni gigit orang!!!". ku ingatkan simpati yang ku dpat, rupa2nya aku kena duku straight to the point. pergh!! sakit tahap tip top. memang sakit gila!! nak mengalir butir2 permata di mataku ini. huhu. 

tak guna punya sotong!!! pasal kau aku yang kena maki plus kena duku. sakit woi!! lepas tu aku tobat dah. aku tak nak main dengan  sotong lagi. sakit je hati aku bila tengok anak2 sotong tu. panas je hati ni. time2 tu la, aku bersyukur pada Allah kerana mengurniakan aku otak yang sangat la hebat. haha. tiba2 je aku dapat idea nak goreng je sotang ni. lepas tu aku makan and digest dalam perut aku. haha. aku apalagi.buat kerja yang sangat la efektif. aku masukkan anak2 sotong tu dalam tong.

bila dekat rumah, aku pesan dengan mama. sotong tu jangan buang aku nak goreng. so inilah result dia :

sebelum:





selepas :
   

haha!!! puas hati aku!! KAU GIGIT AKU, AKU GIGIT KAU BALIK!! 

Friday, 24 February 2012

YOUR REQUEST IS MY COMMAND :D

Views
Buka je blog, tiba2 ternampak la MAK CIK TEMBAM ni minta request. haha. no hal la sister!! aku boleh jawab la soalan2 ni. but then kemudian kau kena bayar la pengerasnya. haha. just kidding. okay you wanna know the answer? let's check it out.

jeng-jeng.

MAKA TAK KENAL, MAKA TAK TAHU LA. :D

ABOUT IEYKA NOOR RAHMAN. NI SPECIAL EDITION NI. AKU JARANG CERITA PASAL DIRI AKU. HEHE.

  1. aku tahu aku comel. tak payah cakap aku dah tahu.haha :p gurau je.
    aku ni seorang yang sangat la determine.
  2. jangan cari pasal dengan aku. kalau aku meletup nanti, kau juga yang nangis bila kena attack dengan kuasa otak aku yang baran ni.
  3. aku ni boleh jadi kawan yang baik gila2. gila2 la baik. you can rely on my shoulder if you wanna cry. hehe. tak kira la kau ni musuh aku ke, sebab, kita kena sentiasa tolong orang yang dalam kesusahan. tapi tengok juga la bentuk kesusahan yang dialami tu. aku just tolong setakat yang mampu je. :)
  4. kalau kawan dengan aku, kena tahan la sikit dengan habit kuat tidur aku ni.mana2 je aku boleh tidur.even diri pun aku boleh tidur.haha.plus, kalau kejutkan aku, jangan tengok mata aku.nanti korang mati terkejut.haha!!!
  5. aku ni suka main2. gelak tu berbakul-bakul.tapi ada la juga masa yang akan aku serious. example: masa study. 
  6. bab makan semua benda aku boleh sebat, except batu, kayu,rumput and TELUR KUNING. kalau teringin sangat nak makan kaki aku, bagi la aku telur kuning. selalunya telur kuning ni, aku akan minta jasa baik mama and ayah tolong makan kan untuk aku. baru aku boleh makan. kalau kat sekolah si comel awin mok ni la yang selalu book telur kuning aku.haha rindu2 zaman tu.
QUESTIONS FROM AH MOI TEMBAM :D

NAMA PENUH SAMPAI NAMA ATUK:

SITI ZULAIKHA NOOR BINTI AB RAHMAN BIN ALIAS BIN MD SAID
*hambik kau sampai moyang aku bagi.haha!!

CITA-CITA:
AKU NAK JADI DOKTOR. BIDANG KEPAKARAN AKU NAK PILIH PHYSICIAN. SEBAB MAJORITI ORANG MALAYSIA ADA DIABETES.EVEN FAMILY AKU. :D

HOBI:
  1. TENGOK DRAMA KOREA
  2. DENGAR LAGU
  3. TIDUR
  4. BERGURAU DENGAN KUCING AKU
  5. SAKAT AND GADUH DENGAN ADIK AKU.HEHE
  6. BERFACEBOOK
  7. BACA NOVEL
  8. MAIN GAME
  9. BUAT KERJA2 GILA.
    *selalu buat ni time kat hostel.hehe
  10. TENGOK TV
TEMPAT PERCUTIAN YANG DIIDAMKAN:
AKU NAKTEMPAT YANG LAWA2. TAK KISAH LA MANA2 PUN. JANJI LAWA.AS LONG AKU PUAS HATI.HAHA. KALAU PERGI OVERSEAS AKU NAK SANGAT MELANCONG DEKAT EUROPE AND UK. 

MINAT BELA HAMTARO?

MINAT LA JUGA. TIME FORM 3 AKU ADA LA JUGA BELA. TIGA EKOR. TAPI SEMUA MATI BECAUSE DORANG JADI HIDANGAN ISTIMEWA KUCING2 AKU.HAHA

BARANG PALING BERHARGA:

SEGALA SOUVENIER YANG AKU DAPAT AND PRESENT AKU SIMPAN.BECAUSE TO ME BENDA2 TU SEMUA ORANG BAGI DENGAN IKHLAS AND TANDA DIA INGAT KAT KITA. HEHE.

PENDAPAT TENTANG BLOG AH MOI TEMBAM:

BEST2. AKU SUKA TENGOK SEBAB DIA LAWA.HAHA. LAGI SATU SWEET BECAUSE IT'S ALL PINK.

BLOG AH MOI TEMBAM RINGAN KE BERAT?

SO-SO LA. TAK AD LA BERAT SANGAT. KALAU BERAT AKU TAK NAK FOLLOW KAU.HAHA!! GURAU2 JE. JANGAN AMBIL HATI. :D

FAVOURITE COLOUR? WHY?

HIJAU AND PURPLE. BECAUSE BOTH COLOR MIX WELL AND SEDAP MATA MEMANDANG.

PRINSIP HIDUP?

SEGALA APA YANG AKU BUAT, AKU KENA BERJAGA-JAGA KERANA ITU YANG MENENTUKAN MASA DEPAN AKU SO PRINSIP AKU IS

" ALWAYS BE THE BRIGHTEST STAR THAT CAN SHINE YOURSELF AND MAKE ALL THE DREAMS COME TRUE" :D




I guess that's all. best tak? kalau tak best roger aku. nanti aku delete je la. haha daa~ :D

Wednesday, 22 February 2012

WATCH YOUR STEP IEYKA!!

Views
WOW!! it's almost already the end of the February. Suddenly, I realize that they are 30 days more or less for the SPM results to come out. shaking3. hardcore shaking!! berpeluh satu badan ni. ini adalah saat yang paling gentar. results dah nak dekat tapi apa preparation yang awak dah buat ieyka noor rahman? itu dia!! otakku mula bertanya. aku pun baru sedar. apa yang dah aku buat masa cuti ni?

cuba buat checklist sikit:

belajar masak? haram aku tak reti lansung.yang aku tahu masak maggi je la. repair german language? ada la. sikit. okay what. at least exam A1 tu dapat la juga good.hehe. tapi bila sara and the gang datang, kenapa tiba2 aku speechless? that's mean aku belum cukup bagus lagi la tu. -,-. tapi aku ada juga buat baik. aku ajar Aliya addmath. and she said, credits to me, now she improved a lot. haha. you're welcome sister!!
apa lagi ek yang aku dah buat cuti dua bulan ni? WOW lagi sekali ieyka!! tahniah!! anda telah membazir banyak gila masa anda.

hiburan Korea drama, musics, facebook, sims social,twitter and much more of hiburan akan mengheret anda jatuh tangga terjelepok satu hari nanti. one day ieyka. bare in your mind !!

ouch!! what am I suppose to do? suddenly aku jadi blank gila. kadang2, aku sendiri dah tak dapat determine apa yang aku nak. apa kemahuan aku yang sebenarnya. otakku jadi dizzy and messy.

masa sarah leis datang rumah, dia ada tanya. "Ieyka, have you decide what course you wanna take?". time tu baru aku sedar, cuti yang sepatutnya aku manfaatkan ni, aku selalu bazirkan and do lots of stupid things. I wasted my precious 24/7. now I realized that what a stupid fool girl am I.

ARGH!! aku rasa cuti ni dah macam tak ada life. terperuk duduk kat rumah. tak buat apa2. aku ada la juga search for scholarship but most of it for those yang ambil STPM. for SPM leavers kena tunggu results keluar dulu.  aku try tengok2 and blogwalking tips for interview, but I just lack of confidence. ya la, kalau kat sekolah tu boleh la juga jumpa kawan2. at least boleh la practice dengan kawan2, ni duduk rumah aku nak cakap dengan siapa? dengan kucing aku? alih2 dorang akan menguap depan aku then blah macam tu. lagipun dorang bukannya fahamsangat bahasa manusia, yang dorang faham just bila nak makan je. bila cakap depan cermin tiba2 rasa macam orang gila.

apa yang patut aku buat? aku cuba la nak jot down segala tips yang useful but sometimes I don't know what to do. bila dah ada buku and pen dekat tangan, tiba2 jadi blur. aku nak buat sebenarnya ni?

kadang2 bila baca experience orang yang dah pergi interview tu, aku terfikir, macam mana la aku nantikan? aku ada juga search mana2 pusat yang buat english course. aku nak improve aku punya english. bila aku tengok youtube aku jealous tengok kemantapan ANWAR HADI and AIMAN AZLAN punya english. even though dorang state yang dorang pun bayak buat practice but to me they still one step in front of me.not just one maybe lots of step that they have took.

otak aku dah jadi lembab, otak aku dah tak function macam dulu. otak, i miss you alot. bila boleh aku gunakan otak aku ni balik?

Dear ALLAH,

Please give me a chance to continue my study and be an excellent person. I always wanted to be a doctor because I want to help my people. I  don't want to waste my brilliant brain for just doing nothing. I beg you your merciful. You're the greatest and always be.

AMIN.

Monday, 6 February 2012

ROKOK !! (ROSAK ORGAN KALAU ORANG KETAGIH)

Views
Okay first of all, I really HATE smokers!! so, definitely my future wanna be husband must not smoke. full stop. NO COMPROMISE.


aku ni, tergerak nak sharing is caring about ROKOK sebab ada something happen dekat aku masa aku tengah tunggu bas di terminal 1.

the story is like this:

a boy walking towards me. I think he is 18++ or something but definitely la a teenager. but, that boy is smoking.
then we have a conversation like this:


boy: hello babe! sorang je ke?
me:(pandang pelik, then bergerak jauh sikit daripada dia because I started coughing like crazy)
      err..a'ah.

boy: ooo..tak ada boyfie ke? nama siapa?
me: (man his rokok smells like @#$%)
       *aku buat tak tahu je.
boy: saya tanya awak ni, jawab la. ingat saya ni tunggul ke?
        tak payah la sombong sangat. nak kenal pun tak boleh ke?
        bajet siot minah ni. jual mahal pula dengan aku.
me: (speak to myself) I think he crazy.
boy: what?? saya tak dengar la awak cakap apa.
       (then, dia sembur asap rokok dia kat aku)
me: (bengang) woi mamat!! selamba je kau kan sembur2 asap rokok kau kat aku. kau ingat kau hebat sangat

       ke? dah la bodoh, tak sayang nyawa. ( then aku blah sebab bas dah sampai)


tak creepy ke tengok?



bagi aku la, orang paling rugi ialah SMOKERS!! aku tak tahu la apa yang best sangat kan sebab aku tak pernah try. aku gila freaking takut dengan ROKOK ni because menatang ni la yang menyebabkan aku suffer minor bronchitis. okay fine! some of you akan cakap macam ni, "ala.. gelabah la minah ni. minor je kut. bukannya major."

hello!! minor tu boleh turn to major ea. because of rokok ni, aku kena tanggung penyakit ni. seriously aku benci bila hidung aku sentiasa dipenuhi mucus and almost 24/7 asyik berair je.tisu memang confirm la berkotak-kotak ( but nasib baik dia bukan betul2 24/7) korang yang smokers ni tak rasa apa yang second smokers ni rasa. even facts state that 2nd smokers have higher risk to die than 1st smokers. DAMN!! I really hate that facts.



okay back to the picture. korang yang merokok no tak ngeri ke tengok gambar2 tu? aku pernah la juga tanya member2 ayah aku. semua jawapan dorang macam ni, "ala ika, tak payah caya la gambar2 bodoh ni. dorang saja nak takut2 kan kita orang". (dalam hati ni tak habis2 menyumpah pak cik2 tu.) nasib baik la dorang ni semua kawan2 ayah aku. kalau tak, free je kena BODOH dengan aku. plus dorang lagi tua and aku tak la biadap sangat kot nak cakap BODOH dekat orang2 tua.hehe.

mesti korang ada juga tertanya-tanya sama ada bapak aku smoke ke tak. kan3? confirm ada punya la.
aku tak akan tipu korang dalam hal ini punya la. lagipun penyebab utama aku dapat bronchitis pun from bapak aku. sriously wei!! bapak aku memang heavy smoker. shari memang confirm la lebih dua kotak. bangun pagi pergi toilet rokok, lepas makan rokok, semuanya serba serbi rokok la. dekat body ayah aku tu rokok di mana2. dekat bahu satu, kocek satu, tangan satu but tu dulu. sekarang dia dah berhenti because something bad happen dekat dia. and yang aku lagi happy ayah aku bertambah jadi orang kaya la kan lepas berhenti smoke. ye la kan duit rokok dia dah tak guna, so it's my turn la untuk menjoli.haha.  not that stupid rokok anymore.hehe 



my beloved ayah ni smoke start umur dia 15 tahun. dia belajar smoke ni pun because dia asyik lepak dengan moyang aku.haha. kelakar kan? but dia ada juga la terpengaruh dengan kawan2 dia. arwah PAKWE aku baik doe.(jangan salah anggap pula. PAKWE = my atuk. family aku memang panggil dia macam ni.so as nenek aku pula, kitaorang panggil dia MAKWE.tak payah buat muka pelik ea time baca statement ni. aku pun tak tahu kenapa dan sebab2 nya.yang pasti daripada kecik lagi aku dah di-train panggil dorang macam tu) . dia tak pernah ajar ayah aku benda2 ni. so back to the story, ayah aku merokok sampai la satu hari ni dia tiba2 kena macam heart attack la tapi bukan heart attack. macam la. dah la dia tengah bawak motor time tu. nasib baik time tu dia bawak motor perlahan and betul2 tepi jalan. dia terus GEDEBUK jatuh. dia kata dekat aku, time tu dia berpeluh gila2. dia pun tak dapat nak described. then, dia terus capai handphone dia, call kawan dia. then dorang pergi klinik. masa check tu, ayah aku gila terkejut la. semua penyakit dia jadi worse gila. kencing manis dia tinggi. cholesterol level pun high. darah tinggi pun naik mendadak juga. doctor terus bagi dia surat suruh dia pergi hospital cepat. but then, nak buat macam mana  kan, ayah aku ni degil gila. dia tak pergi pun, dia terus balik rumah. masa kat rumah, aku pun pelik tengok dia. wa cakap lu, rokok no memang bahya woi. creepy gila kot tengok muka ayah aku.muka macam tahan perit sakit yang gila2, then asyik berpeluh je. masa tu, aku tak tahu pun apa yang happen. yang aku tahu, dia suruh aku bagi dia panadol because he said to me yang dia demam. aku pun macam tak pelik la kan. aku pun buat je la. urut kaki dia la. aku buat je la apa yang dia suruh and minta. malam tu, condition ayah aku teruk gila. badan dia panas gila!! mama aku risau gila. and at the same time aku tengah nak basuh baju, then aku terjumpa surat doc tu dekat dalam kocek seluar ayah aku. aku terus jerit mama aku. masa tu juga mama aku terus heret ayah aku pergi Columbia hospital. lama lajugak ayah aku kena hospitalize. about a week kut. then masa nak discharge tu, doctor cakap macam ni, "awak tak boleh merokok lagi. awak kena berhenti. tapi jangan berhenti terus. nanti jadi masalah lain pula. yang tu lagi parah. awak mesti berhenti sikit2 because awak ni bukannya sihat sangat. awak ada banyak penyakit." then ayah aku balas, "mana boleh macam tu doktor." doc tu reply balik dengan ayat agak pedas la sikit, "kalau awak tak nak berhenti, awak tanggung la akibat dia nanti. remember this, once again if you get caught like that, you're dead."

tu la cerita pasal ayah yang sakit berpunca daripada merokok. sorry you guys banyak sangat perkataan 'gila' dalam cerita tu. hehe.



okay next, yang ni pula mari kita belajar biologi  sama2. to all the smokers, aku paham mesti antara korang still belum clear about effects rokok or korang memang saje buat BODOH. terpulang la korang dekat category yang mana satu.

seperti yang aku pelajari di SM Sains Tuanku Ja'afar, rokok itu sangat2 la merbahaya.


okay ni gambar experiment 

the results of the experiment:

glass wool turns from white to brownish and have very strong nicotine smell.

the colour of the universal indicator turns from green to yellow that shows the it is acidic.



so, tobacco tar from the cigarette deposits on the lungs and causes it to turn brownish
besides the acidic condition corrodes and damages the lungs.



thus, the conclusion is cigarette smoke contains harmful chemicals which damage the respiratory system.


EFFECTS OF SMOKING!! WARNING!! MUST BE ALERT!!

smoking can cause LARYNGITIS. (due to heat and dryness which result irritate the lungs)
= makes speaking difficult and painful



TAR
=it cause LUNG CANCER and deposit on the bronchiole





NICOTINE
= a stimulant which make the heart beat faster and constricts the blood vessels. thus, the heart will pump harder and this will increase blood pressure. HEART DISEASE AND STROKES are common among smokers!! so guys, think about it!! 
= its also causes an addiction





bahaya kan? tu baru sikit. ada banyak lagi sebenarnya effects dia. now, it's up to you to judge yourself and think about it. seriously, please make a good choice for your own sake. to those yang merokok tu, belajar la untuk berhenti. hidup anda tak perlu di sia-sia kan. hidup ini hanya sekali. kita perlu nikmatinya dengan penuh nikmat dan cara yang betul. we must live to the fullest!!
  
  
INI ADALAH HAK MILIK ORIGINAL IEYKA NOOR RAHMAN :D