Monday, 6 February 2012

ROKOK !! (ROSAK ORGAN KALAU ORANG KETAGIH)

Views
Okay first of all, I really HATE smokers!! so, definitely my future wanna be husband must not smoke. full stop. NO COMPROMISE.


aku ni, tergerak nak sharing is caring about ROKOK sebab ada something happen dekat aku masa aku tengah tunggu bas di terminal 1.

the story is like this:

a boy walking towards me. I think he is 18++ or something but definitely la a teenager. but, that boy is smoking.
then we have a conversation like this:


boy: hello babe! sorang je ke?
me:(pandang pelik, then bergerak jauh sikit daripada dia because I started coughing like crazy)
      err..a'ah.

boy: ooo..tak ada boyfie ke? nama siapa?
me: (man his rokok smells like @#$%)
       *aku buat tak tahu je.
boy: saya tanya awak ni, jawab la. ingat saya ni tunggul ke?
        tak payah la sombong sangat. nak kenal pun tak boleh ke?
        bajet siot minah ni. jual mahal pula dengan aku.
me: (speak to myself) I think he crazy.
boy: what?? saya tak dengar la awak cakap apa.
       (then, dia sembur asap rokok dia kat aku)
me: (bengang) woi mamat!! selamba je kau kan sembur2 asap rokok kau kat aku. kau ingat kau hebat sangat

       ke? dah la bodoh, tak sayang nyawa. ( then aku blah sebab bas dah sampai)


tak creepy ke tengok?



bagi aku la, orang paling rugi ialah SMOKERS!! aku tak tahu la apa yang best sangat kan sebab aku tak pernah try. aku gila freaking takut dengan ROKOK ni because menatang ni la yang menyebabkan aku suffer minor bronchitis. okay fine! some of you akan cakap macam ni, "ala.. gelabah la minah ni. minor je kut. bukannya major."

hello!! minor tu boleh turn to major ea. because of rokok ni, aku kena tanggung penyakit ni. seriously aku benci bila hidung aku sentiasa dipenuhi mucus and almost 24/7 asyik berair je.tisu memang confirm la berkotak-kotak ( but nasib baik dia bukan betul2 24/7) korang yang smokers ni tak rasa apa yang second smokers ni rasa. even facts state that 2nd smokers have higher risk to die than 1st smokers. DAMN!! I really hate that facts.



okay back to the picture. korang yang merokok no tak ngeri ke tengok gambar2 tu? aku pernah la juga tanya member2 ayah aku. semua jawapan dorang macam ni, "ala ika, tak payah caya la gambar2 bodoh ni. dorang saja nak takut2 kan kita orang". (dalam hati ni tak habis2 menyumpah pak cik2 tu.) nasib baik la dorang ni semua kawan2 ayah aku. kalau tak, free je kena BODOH dengan aku. plus dorang lagi tua and aku tak la biadap sangat kot nak cakap BODOH dekat orang2 tua.hehe.

mesti korang ada juga tertanya-tanya sama ada bapak aku smoke ke tak. kan3? confirm ada punya la.
aku tak akan tipu korang dalam hal ini punya la. lagipun penyebab utama aku dapat bronchitis pun from bapak aku. sriously wei!! bapak aku memang heavy smoker. shari memang confirm la lebih dua kotak. bangun pagi pergi toilet rokok, lepas makan rokok, semuanya serba serbi rokok la. dekat body ayah aku tu rokok di mana2. dekat bahu satu, kocek satu, tangan satu but tu dulu. sekarang dia dah berhenti because something bad happen dekat dia. and yang aku lagi happy ayah aku bertambah jadi orang kaya la kan lepas berhenti smoke. ye la kan duit rokok dia dah tak guna, so it's my turn la untuk menjoli.haha.  not that stupid rokok anymore.hehe 



my beloved ayah ni smoke start umur dia 15 tahun. dia belajar smoke ni pun because dia asyik lepak dengan moyang aku.haha. kelakar kan? but dia ada juga la terpengaruh dengan kawan2 dia. arwah PAKWE aku baik doe.(jangan salah anggap pula. PAKWE = my atuk. family aku memang panggil dia macam ni.so as nenek aku pula, kitaorang panggil dia MAKWE.tak payah buat muka pelik ea time baca statement ni. aku pun tak tahu kenapa dan sebab2 nya.yang pasti daripada kecik lagi aku dah di-train panggil dorang macam tu) . dia tak pernah ajar ayah aku benda2 ni. so back to the story, ayah aku merokok sampai la satu hari ni dia tiba2 kena macam heart attack la tapi bukan heart attack. macam la. dah la dia tengah bawak motor time tu. nasib baik time tu dia bawak motor perlahan and betul2 tepi jalan. dia terus GEDEBUK jatuh. dia kata dekat aku, time tu dia berpeluh gila2. dia pun tak dapat nak described. then, dia terus capai handphone dia, call kawan dia. then dorang pergi klinik. masa check tu, ayah aku gila terkejut la. semua penyakit dia jadi worse gila. kencing manis dia tinggi. cholesterol level pun high. darah tinggi pun naik mendadak juga. doctor terus bagi dia surat suruh dia pergi hospital cepat. but then, nak buat macam mana  kan, ayah aku ni degil gila. dia tak pergi pun, dia terus balik rumah. masa kat rumah, aku pun pelik tengok dia. wa cakap lu, rokok no memang bahya woi. creepy gila kot tengok muka ayah aku.muka macam tahan perit sakit yang gila2, then asyik berpeluh je. masa tu, aku tak tahu pun apa yang happen. yang aku tahu, dia suruh aku bagi dia panadol because he said to me yang dia demam. aku pun macam tak pelik la kan. aku pun buat je la. urut kaki dia la. aku buat je la apa yang dia suruh and minta. malam tu, condition ayah aku teruk gila. badan dia panas gila!! mama aku risau gila. and at the same time aku tengah nak basuh baju, then aku terjumpa surat doc tu dekat dalam kocek seluar ayah aku. aku terus jerit mama aku. masa tu juga mama aku terus heret ayah aku pergi Columbia hospital. lama lajugak ayah aku kena hospitalize. about a week kut. then masa nak discharge tu, doctor cakap macam ni, "awak tak boleh merokok lagi. awak kena berhenti. tapi jangan berhenti terus. nanti jadi masalah lain pula. yang tu lagi parah. awak mesti berhenti sikit2 because awak ni bukannya sihat sangat. awak ada banyak penyakit." then ayah aku balas, "mana boleh macam tu doktor." doc tu reply balik dengan ayat agak pedas la sikit, "kalau awak tak nak berhenti, awak tanggung la akibat dia nanti. remember this, once again if you get caught like that, you're dead."

tu la cerita pasal ayah yang sakit berpunca daripada merokok. sorry you guys banyak sangat perkataan 'gila' dalam cerita tu. hehe.



okay next, yang ni pula mari kita belajar biologi  sama2. to all the smokers, aku paham mesti antara korang still belum clear about effects rokok or korang memang saje buat BODOH. terpulang la korang dekat category yang mana satu.

seperti yang aku pelajari di SM Sains Tuanku Ja'afar, rokok itu sangat2 la merbahaya.


okay ni gambar experiment 

the results of the experiment:

glass wool turns from white to brownish and have very strong nicotine smell.

the colour of the universal indicator turns from green to yellow that shows the it is acidic.



so, tobacco tar from the cigarette deposits on the lungs and causes it to turn brownish
besides the acidic condition corrodes and damages the lungs.



thus, the conclusion is cigarette smoke contains harmful chemicals which damage the respiratory system.


EFFECTS OF SMOKING!! WARNING!! MUST BE ALERT!!

smoking can cause LARYNGITIS. (due to heat and dryness which result irritate the lungs)
= makes speaking difficult and painful



TAR
=it cause LUNG CANCER and deposit on the bronchiole





NICOTINE
= a stimulant which make the heart beat faster and constricts the blood vessels. thus, the heart will pump harder and this will increase blood pressure. HEART DISEASE AND STROKES are common among smokers!! so guys, think about it!! 
= its also causes an addiction





bahaya kan? tu baru sikit. ada banyak lagi sebenarnya effects dia. now, it's up to you to judge yourself and think about it. seriously, please make a good choice for your own sake. to those yang merokok tu, belajar la untuk berhenti. hidup anda tak perlu di sia-sia kan. hidup ini hanya sekali. kita perlu nikmatinya dengan penuh nikmat dan cara yang betul. we must live to the fullest!!
  
  

2 comments:

  1. haha..takleh blah gambar chemist tu XD

    ReplyDelete
  2. huh .!
    aku punya adik seorang yang " smoker " nee .,
    penat lah kot cause every minute aku membebel kat dia .,
    buat don't know jea ..
    sometimes toO ade jugak aku nak gaduh .,
    dia nak tumbuk aku ..
    even abah aku pernah bantai dia .,
    tak serik lagik ..
    aku yang rase nak hentam dia cukup - cukup .!

    * sorry ., membebel pulok .. aku geram bila orang cakap pasal " ROKOK " nee .. emo .!

    ReplyDelete

you have a comment for me? booya!!! sila3. jangan malu2.. :D

INI ADALAH HAK MILIK ORIGINAL IEYKA NOOR RAHMAN :D