Thursday, 24 May 2012

KERJA GILA 1: HANDPHONE

Views
Okay, now I want to share with you about my past. Story about my high school memories. I called it "KERJA GILA'. This is version number 1.

As we all know that in Malaysia, the boarding schools' students are prohibited to bring hand phone. WOW!!!

That's a really really really a serious problem for ME.  But rules are meant to be broken bebeh!!! That's my quote during high school.

Aku start bawa phone ni masa hujung tahun form 2. Tu lah..kecik2 lagi dah pandai buat jahat, but 'kantoi' pula dengan senior kan.. Then, dia apa lagi.. 'moncoi' ( moncoi=ngadu typical language for budak sbp.hehe)  la kat cikgu.. Memang time tu marah.. Ya la, lepas tu memang teruk la aku kena kan.. Masuk UD ( Unit Disiplin).. isi pink form ( form untuk yang siapa buat jenayah berat),kena marah dengan cikgu and bla..bla..bla.. haish..

Since then, aku bawa juga phone.. aku tak kira.. bukan apa doe. Aku bawa ni pun sebab for my own personal use.. Maybe some of you will say that I'm selfish ( do I care? ) I brought the phone because I'm sick of waiting turns at the public phone. Dah la ramai.. kena pula yang tengah bergayut dengan 'balak' dia..mana tak hot aku.. dengan budak form 1 yang homesick..alahai.. dorang moncoi je dah lama.. plus air mata yang berjuraian di mata mereka tu.. bla..bla..bla again..lama gila wei!! It is such a waste of time. ppfftt!!! Moreover, public phones, harap je belambak, tapi haram banyak yang out of oder. Ada pun dua je yang in good condition.. ( sekarang ni, aku tahu mesti dah banyak perubahan ) Bukan aku tak pernah cuba.. Pernah. Aku beli payphone card.. I do waste my time taking turns to call my parents but lama2 I'm getting bored and sick of it..

So, time form 3.. I decided to bring along my hand phone. Time form 2 akhir tahun je. Time tu macam bodoh lagi la kan nak sorok hand phone kat mana.. Kadang2 kat dalam tin biskut.. kadang2 bawa je ke mana2..dalam dompet la... but tempat2 tu..lama2 people will realize..so, aku ambil bantal busuk aku tu.. aku gali. aku korek. sampai boleh muat hand phone aku tu. HAHAAHAHAHA!!! Memang tak ada sorang pun la kan berani nak pegang.. hehe. kalau pegang pun..gerenti wa kata lu.. takkan terasa..sebab ada senior ni mencari juga..berani nak cari..nak kantoi kan aku..in the end tak dapat juga.. mula2 aku pun cuak juga.. kalau2 dia dapat la kan.. sebab dia buat memang betul2 depan mata aku.. pergh!!! aku kata kat korang..memang hardcore bergetar lutut aku.. Sebenarnya, aku pun pelik kenapa dia tak dapat jumpa hand phone tu.. padahal bantal busuk aku tu dah la leper.. senang je nak dapat.. hehe.. aku bila dia dah tak dapat tu.. aku mula la buat muka cool belagak kan..konon2 macam aku ni INNOCENT la katakan..haha. Hangin dia satu badan.. Siap paksa aku lagi..tapi kalau dah tak jumpa sis.. you tak ada bukti..hihihi ( gelak gedik2 ) Fuhh.. SELAMAT!!! Aku meneruskan hidupku dengan hand phone aman dan damai sehingga la aku pergi camp after PMR. kantoi babe dengan Cikgu..adoyai!!! tapi tak kena rampas.. nak tahu sebab apa? mari sini..biar aku bercerita kat korang tapi aku pendekkan tau. kalau nak tahu full story cerita hangat ni.. next post aku cerita..

Time tu ada camp hiking la. kita orang hike gunung kat rembau tu..gunung dato. tak silap aku la nama dia. lupa la. time tu aku bapak gila excited nak mati. aku ni mana2 je boleh jadi excited gila.haha. time daki naik tu. flow memang clean la..lancar je.. sampai la bila nak turun ni.. ada member aku sorang ni. nama dia aniq. aku dengan dia bet, siapa sampai dulu kat tapak camp, yang kalah kena belanja KFC. Apa lagi, aku memang confim la tak nak kalah kan. aku pecut.laju gila. pecut punya pecut..aku sedar aku dah lost. time tu la aku terpaksa gunakan hand phone ni, seeking for help. hehehe. But, kelakar juga la..member aku yang lain semua kena spotcheck and mostly hand phone kena rampas, aku sorang je yang survive tapi time tu..ramai la juga yang hot dengan aku, sorry guys.hehe tu cerita time form 3. and lupa pula nak mention. member aku pun ramai je yang guna hand phone aku. kita orang semua gelar hp tu 'duit syiling'. :p



Sekarang aku nak cerita pasal time aku form 4 and form 5. yang ni lagi la.. secara ajaibnya aku dipilih untuk jadi PREFECT!!! WOW!!! hahahaha. Give me an applause people!!! :p

TERIMA KASIH. THANK YOU. DANKE SCHOEN!!! :)

Dah nama pun SENIOR kan. SENIOR!!! haha. excited pula. Memang aku bawa handphone ni kemana-mana la kan time form 4. tapi time form 5 aku tak berani nak show off sangat la because kelas aku kan kelas budak pandai. lagi2 aku ni still pegang tittle prefect. haha.  PERGH!! PERGH!! Aku kata dengan korang 3/4 kelas aku prefects je yang qonquer. kalau korang tengok kelas aku.. oren je semua.. haha.. silau tinggi kelas aku tu. haha. menonjol sungguh.. entah macam mana pula aku dengan hanim boleh tercampak duduk dengan MT Prefects. hhaha. korang bayangkan, group aku ada 6 orang. Aku and hanim. lepas tu ada Izzah ( Ketua Naqibah), depan Izzah ada Balqis ( Setiausaha Prefects), lepas tu Sarah ( Pen Ketua Pefects Perempuan) next to me, then ada Ima ( Ketua Prefects). Gila kau, aku nak bawa phone suka hati je pergi sekolah. Nak mati ke? Tak pasal2 last year aku kat sekolah, aku masuk UD juga. 

Aku suka group ni. Even pangkat mereka tinggi but dorang gila baik dengan aku. Even dorang selalu jadikan aku budak jenayah yang bawa handphone tapi selalu terlepas, haha. Aku suka belajar dengan dorang. Dorang tak pernah kedekut ilmu. We always share ilmu and aim nak score SPM sama2. Kadang2 makan sama2. Hangout sama2. haha. Buat study group dengan doarang pun best. Sarah hebat physics and english, Hanim hebat Math (walaupun kita selalu kena tegur dengan cikgu Nuruddin, kadang2 kena laukkan pula tu. haha ), Izzah hebat agama ( nama pun ketua naqibah :p), Balqis hebat addmath and BM, Ima hebat Sejarah, aku ni,tak tahu la.. Chemistry kut :p and bio, kita orang research sama2. Miss the old times.. Ni yang nak buat aku nak nangis ni.. :' )
Okay,back to the topic, time form 4 aku lepak je la kan. Kalau prefects ramai, aku duduk la kat belakang. Handphone aku, memang silent all the time la kan. But I'm not just an idiot yang asyik nak belek hand phone tu 24/7. Macam gayat pula dengan hand phone tu. Menyampah aku. haha. Time belajar, memang aku kasi off itu hand phone. It depends on ourselves on how to use it wisely. :)  Mesti korang tertanya-tanya kan, minah ni tak pernah kantoi ke? Time form 4 dulu, actually banyak kali juga la kantoi. But, tak pernah kena rampas sebab aku ni jenis yang pantas dan efisien orangnya. haha. Kalau ada spotcheck je, aku akan pastikan aku dapat tahu info tu awal2 or aku memang cari alasan nak menyelinap la kan.. So memang safe laaaaa....haha. Bila tiba waktu2 genting tu.,memang aku biarkan seminggu hand phone aku terbengkalai kat tempat rahsia aku tu.haha. Otak ni kena bijak babe. :p Use our brain and minds wisely. Time form 4 tak banyak sangat kut memory. haha. Sebab aku selalu guna hand phone tu text someone special. Everyday memang aku membuta pukul 2 la.. tak pun paling lambat pukul 4.. Pagi2 memang aku melayang la.. Mana2 aku duduk, diri, jalan, semua melayang. haha. bak kata PQOD, aku ni, kalau membuta, kalah beruang kutub yang tengah hibernate.
kalau korang nak baca pasal aku dalam entry dia KLIK DI SINI. Baca jangan tak baca. haha.

Aku nak cerita time form 5 je. Sebab time form 5 paling best!! Daebak gila2!!! Aku nak cerita kat korang  perasaan apabila menjadi SUPER DUPER SENIOR macam mana. haha. Pergh!! lagi2 time tu aku menetap kat hostel baru kan. Dormate pun form 4 and form 5. Tak ada budak kecik. Pintu boleh lock. Tingkap pun lock. Jauh dari dorm MT. Memang jadi dorm tertutup la kan. Semua bawa hand phone. Tak ada yang terkecuali. haha. Hanya orang yang layak je boleh masuk. :p Gila kau. Dormate aku, light off ' paling laju'. haha. Strikes mid night je. Semua muka bercahaya. Ada NUR bebeh. haha. Disebabkan itu la, aku buat keputusan untuk mencari lubang tikus yang paling bagus untuk sorok handphone yang banyak ni. haha. Nak tahu kat mana? haha. Otak yang genius ni decide sorok kan dekat suis box. Memang takkan ada orang syak la kan, sebab suis box tu berskru. haha. Aku tak guna pun screw driver. Aku guna buntut sudu yang leper tu.haha. Kalau la ada prfects yang otak berpikiran macam aku ni, kalau dibuka suis box tu, hand phone jatuh macam tanah runtuh. haha. Siap charger pun ada sekali.  Kalau charger tu tak muat, korban kan sahaja. Boleh beli baru. haha.


Pernah sekali tu, spotcheck. Besar-besaran punya. Waktu malam pula tu. Lepas Isyak and baca al-Mulk. Time dah announce, malam tu tiba2 tak ada prep. Aku memang suka la kan. Aku boleh tidur. Penat woo belajar, padahal dalam kelas pun aku melayang juga. :p Dah la aku ni yang asyik melayang je, terpaksa la bangun terpinga-pinga. And yang paling SYOK tu, aku kena ban from spot check sebab ada makhluk Allah ni kata, aku tukang safe kan barang haram member. ( memang betul pun. nama pun member). Aku pun, masa tu, sebenarnya, cuak juga la kan. Dah la petang tu, aku tak sempat nak simpan. So, aku letak je la kat dalam tilam. Wa kata lu, aku cuak sebenarnya. tapi aku buat muka cool je. macam tak bersalah. Aku ingat lagi. Aku siap kena marah lagi. Sebab hand phone tu tak jumpa. Mula2 aku pun pelik, dorang ni spotcheck macam mana? Mustahil la tak jumpa kan kat dalam tilam tu. Lama gila dorang menggeledah. Lepas boleh je naik dorm tu, aku dengan sepantas kilat. Kelajuan yang maksima, mendaki tangga2 tu. Semput aku. Bila aku check tilam aku, hand  phone aku and areen still selamat lagi. Aku cepat2 buka suis box, campak dalam tu. Lepas tu, miera pun tiba dorm and kata hand phone hanim ada dalam bantal busuk dia. apa lagi.Semua gelabah la kan. Main campak je. nasib baik aku cepat. Tak lama lepas tu, ada announcement suruh dormate aku turun. Mula2 cikgu suruh ngaku la. Memang tak, la kan nak ngaku. Semua senyap. Dengan diiringi, ramai gila prefects, lebih sepuluh orang kut.. Ramai gila, penuh gila prefects dalam dorm aku. dorm aku, cikgu arahkan. Spotcheck berkali-kali sampai jumpa. Gila la. Habis katil and loker dorang selongkar. Siap angkat loker tu. NAk tengok bawah tu, ada tak handphone. Panjat, tengok kat lampu..Kipas.. Memang bersepah. SANGAT BERSEPAH..Berterabur barang2 aku dengan dormate aku.  Dormate aku pun apa lagi. Hangin satu badan la kan. Time tu kita orang semua kena paksa duduk kat koridor. Miera, tak habis2 jerit. " Tak ada la dalam loker tu. Tak ada. Faham tak? Aku cakap tak ada, tak ada la!!!". Pada masa yang sama pula, malam tu memang aku dah rancang la nak buat movie kat dorm aku. Dah pula, semua benda dorang ambil. Padahal dah ada permission cikgu. Budak2 ni pun ramai yang ada kat dorm aku. Semua hot dengan prefects time tu.. Bila hiburan anda kena rampas, korang boleh bertukar jadi something yang mengerikan. huhu. Memang malam tu dorm aku jadi WANTED gila.  At the end, mereka tak dapat kesan pun hand phone tu.. Merata dorang cari, dalam toilet, dalam tong sampah (sanggup tu. dasyat tak dasyat), raba badan kita orang and banyak lagi la..kesian pula aku tengok. Tapi aku lagi kesian dengan diri aku. Sebab loker aku, bersih dorang tolong geledah. Malam tu, memang aku tidur lambat la kan.. Sebab kemas loker. pfft. Nasib baik esok tu sabtu.

Banyak kenangan aku pasal hand phone ni...kalau nak cerita semua..memang berkajang la..sampai esok korang tak tidur baca cerita aku ni.. cukup-cukup la tu.. ada banyak lagi cerita nak sharing is caring dengan korang ni..haha.

eh..eh.. eh.. lupa pula.. aku nak bagi kebaikan bawa hand phone pergi sekolah. haha..

KEBAIKAN MEMBAWA HAND PHONE KE SEKOLAH :)
  1. Anda tak payah berebut nak call.
  2. Anda tak bazir masa menunggu.
  3. Jimat duit. text je pun. Berapa sen sangat.
  4. Topup akan ditanggung oleh parents korang. haha (itu aku la..korang, pandai2 la hidup. ;p)
  5.  Handphone boleh jadi alarm clock yang paling hebat. (sebab korang akan gelabah gila bangun sebab takut kantoi. bunyi dia kuat kut)
  6. Boleh main tangkap2 gambar dengan dormate.
  7. Dapat soalan spot daripada SBP lain ( Selalunya aku dapat soalan dari budak SDAR, TKC, SASER, STF AND MCKK *nak semua budak elite je.haha. nak buat macam mana bebeh. tu je yang aku ada.). Lagi2 time PRA-SPM. haha
  8. Boleh main game kalau bosan.
  9. Boleh surf internet.
  10. Boleh dengar lagu, kalau2 MP3 korang tu rosak. tapi aku. memang tak ada MP3 pun sebab ayah aku tak bagi beli. Dia kata melalaikan. Nasib badan.. haish..
Cukup la tu sepuluh. Okay, that's all for now. Thanks for reading. Susah2 je baca. Panjang tau entry ni. Tahniah kerana anda memang sanggup baca. :) Nah aku bagi piala.




  

No comments:

Post a Comment

you have a comment for me? booya!!! sila3. jangan malu2.. :D

INI ADALAH HAK MILIK ORIGINAL IEYKA NOOR RAHMAN :D