Friday, 1 June 2012

YOU CANNOT CHANGE THE WIND, BUT YOU CAN CHANGE THE SAIL

Views
First of all I want to say HALLOOOOO JUNE!!! My favourite month because in this month ( take note please, this is specialize in Malaysia only. Thank you. ) I will have my birthday on 24th June of course, my father's birthday on 11th June and lots of DURIANS!!!! WOW!! Aku dah muak gila nak mati makan durian. Siapa nak boleh la ek datang rumah saya. Okay, based on the topic. Actually I want to give some ' kata semangat ' to all my friends especially my BFF sampai Jannah tu..haha..

Masa high school (SMSTJ), I ada cikgu Chemistry.. I called her Teacher Gee. ( MRS FAUZIAH BINTI YAMIN. sorry teacher.termention pula.hihi ) Dia sangat la baik.. (Y) Banyak lagi Cikgu-cikgu kat STJ tu yang baik.. I just want to focus at her only. Dalam kelas, kalau dia nampak kita orang macam 'down' kan.. lagi-lagi lepas dapat paper exam.. Dia akan bagi satu ayat ni..

YOU CANNOT CHANGE THE WIND, 
BUT YOU CAN CHANGE THE SAIL

Bila dengar ayat ni..Kita orang selalu bare in mind that we should put lots of hard work to achieve our target. Dia selalu advice my class mate and she sometimes will tell us some of her experience during her youth. Plus, siap bagi tips lagi how to survive in University. Daebak la Teacher Gee.

Walaupun kita dah usaha but kita tak dapat apa yang kita nak tu, maybe ada hikmah di sebaliknya. Mesti ada readers yang akan cakap macam ni, " Alah, belagak la kau. Blah la wei. Aku tahu la kau dah dapat MARA. Blah la kau. Tak payah nak show off sangat." Kepada yang terasa macam aku ni tak layak nak bagi advice kat korang,boleh tekan button ' X'. Kalau tak tahu mari sini aku tunjukkan :



To those yang sanggup,aku nak dedicate kat korang text Syaza Nazura ni.. Aku suka text ni (Y) and I feel like sharing is caring dengan korang.. Nah. I dedicate to you.

Assalamualaikum.

Okay, first of all, aku nak minta maaf awal-awal kalau ada orang terasa or marah kat aku pasal apa yang aku tulis ni. Aku just nak tegur sikit. Kalau korang rasa benda ni tak berkaitan dengan korang, abaikan. Kalau ya, sila ambil perhatian.

Yes, memang kita semua berharap dapat MARA, dapat JPA semua benda tu. Tapi kalau dah tak dapat tu, janganlah keluarkan kata-kata yang tak sepatutnya. Janganlah marah-marah kat orang lain, cakap bazir masa ke apa. Benda ni semua bagi pengalaman kat kita, bagi kita experience dapat pergi interview, pergi Educamp semua.

Rezeki di tangan Allah. Kalau dapat, Alhamdulillah. Kalau tak, muhasabah diri kita sendiri. Adalah tu sebabnya Allah tak nak bagi benda tu kat kita sekarang.

1) Mungkin Allah tahu kita tak cukup bersedia untuk pergi ke luar negara. Iman tak cukup mantap, hati tak cukup kuat, semangat tak cukup kental.
2) Allah dah sediakan sesuatu yang lagi baik untuk diri kita. Mungkin lepas SPM ni kita tak dapat apa-apa tajaan, tapi mana tahu, lepas asasi, lepas matriks, kalau korang apply balik scholarships semua, banyak yang datang?
3) Allah nak tunjuk, jalan yang kita nak ambil tu, bukan jalan yang terbaik untuk diri kita. Jalan yang kita nak pergi tu, bukan yang akan mendatangkan manfaat untuk diri kita, negara & agama Islam.

Take this time to reflect, and to improve ourselves. Ambil masa yang ada untuk mantapkan iman kita, untuk kuatkan hati kita. Jadi yang lebih baik daripada kita sekarang. Perbaiki kelemahan kita. InsyaAllah, one day nanti, our time will come. Setiap orang ada rezeki masing-masing. Ada yang dapat rezeki bertimbun sekarang, ada yang dapat in the future. Just wait. Allah tak akan hampakan hamba-hambaNya.

(Y) To those yang dapat MARA PILN, JPA-MARA & all the other scholarships out there, a sincere congratulations from me. You guys deserved the best. Grab all the opportunities that come in your way, but don't forget who you are. When you are in another country, don't forgo the Islam way of life just so you could mix in with the people there. Take care of your iman & aqidah.

To those yang tak dapat, teruskan berdoa kepada Allah supaya Dia berikan yang terbaik buat kita. Banyakkan bersabar, your time will come soon, insyaAllah.

Yang baik-baik datangnya daripada Allah, yang lemah itu kesilapan diri ini. Kalau ada silap salah tolong tegur. Wa'alaikumsalam, selamat malam.
 

Maybe belum terlambat lagi. I want to congratulate to those yang dapat scholarship MARA:

Ba'a (CUCMS), Aina Aqilah ( MSU), Ariff and Yuyue ( Optometry), Aniza and Zuhid ( Dentistry,India), Akram ( Tindikan Maths ), Farizah Hanim ( Tindikan Kimia), Zul ( Enginnering, Jepun), Adam ( Medic at UK ), Acoi ( Pure Science), Aqqid ( Applied Science) and me ( Medic at NUMed) . Congrats Guys!!! I'm proud of you :)

for JPA pula.. yang ni sumpah aku kata memang DAEBAK gila nak mati!!!

CONGRATS TO Affiq Madi sebab dapat further engineering dekat KOREA tu bebeh!!! :) I repeat KOREA!!!
* lepas ni Affiq Madi boleh la kecek Korea dengan kita orang.haha. Aku boleh faham sikit2 la kut sebab addict drama Korea kan..haha

That's all I think. Kang aku merapu pula. Korang juga yang susah sebab nak baca entry aku ni..haha.

Ehh,, lupa pula. Ni aku dedicate to MY BFF till Jannah tu and My beloved Exodus and siapa-siapa sahaja yang berkenaan :) Smile bebeh.

" Don't cry because it's over but smile :) because it happenned" by Dr Seuss.

" Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving" by Albert Einstein

" Sometimes grief will turn into glory" by Ieyka Noor Rahman : P



PS: Aku tak pandai berkata-kata but this is the best I can give to you. :)






1 comments:

  1. hi :).Nak tanya, if nak masuk NUMed, then apply JPA. JPA dia bagi full scholarship ke tak? How about the student allowance for living costs?

    ReplyDelete

you have a comment for me? booya!!! sila3. jangan malu2.. :D

INI ADALAH HAK MILIK ORIGINAL IEYKA NOOR RAHMAN :D